24. helmikuuta 2013

Kiiman ongelmat

Me käytiin perjantaina Eläinklinikka Linnunmäellä ja sieltä tullessani sitten mietin että on se hyvä että on joskus aikoja sitten on keksitty eläinten kastrointi/sterilisointi ja nyt viimeisien kymmenien vuosien aikana myös implantointi, eli hormonitoimintaan vaikuttava, niskaan laitettava "kapseli". Sillä eläimet reagoivat kiimailuun niin paljon voimakkaammin kuin no, ihmiset.
Freteillä nyt kuitenkin tuntuu olevan vielä voimakkaammin toimivat hormonit kuin kissoilla/koirilla.

Naaraiden kiima on vaarallisempi kuin uroksien ja sitä tuleekin seurata tarkasti kun se alkaa ja katkaista se ajoissa ennenkuin aplastinen anemia alkaa. Naaraiden kiiman oireita ovat vulvan selkeä turvotus (jopa sormenpään kokoinen), ominaishajun voimistuminen ja turkin rasvoittuminen. Myös merkkailua, ylivilkkautta, huomion hakemista ja vilkasta etsintää on havaittu, mutta pitää muistaa että jokainen fretti on yksilö, ja jokaisella yksilöllä on erilaiset luonteet ja suhtautumiset. Naaraille kiima on Hengenvaarallinen jos sitä ei katkaista ajoissa!!

Urosten kiima ei ole vaarallinen ja monesti kuvitellaan että kyllä minä sen kestän, ei se voi niin paha olla. Useimmiten kuitenkin totuus paljastuu pahimman kiimavaiheen puhjettua. Urosten kiiman oireita ovat merkkailu, ominaishajun voimistuminen, ruokahaluttomuus, energisyys, kivesten huomattava turpoaminen ( jopa peukalonpään kokoinen) ja turkin muuttuminen rasvaiseksi ja karkeaksi. Urosfreteillä ilmenee myös yksilöllisiä kiiman oireita, kuten aggressiivisuutta ( urosfretit yleensä ovat hyvin aggressiivisia muita uroksia kohtaan ja onkin ehkä viisainta eristää urokset erilleen jos mahdollista), vilkasta etsintää ja levottomuutta.

Myös vaaleilla freteillä, uroksilla ja ilmeisesti naaraillakin tulee silmien ympärille keltaiset juovat jotka johtuvat kiimasta.

Suositeltavaa olisikin implantoida fretti jos sitä ei aiota käyttää kasvatukseen. Suomen Frettiliiton hyväksymillä kasvattajilla taitaakin olla kaikilla ostopapereissa vaatimuksena fretin implantointi jos ei olla erikseen sovittu kasvatuksesta. Suprelorin implanttia voin itse suositella, ja varmasti moni muukin fretin omistaja suosittelee kyseistä toimenpidettä leikkauksen sijaan.

Fretin implantointi 4,7 mg implantilla maksaa noin 90-160e ja se kestää 1-3vuotta, jonka jälkeen implantti on uusittava.

Miksikö tästä aiheesta kirjoitin? Ihan vain sen takia että te uudet frettiä harkitsevat ihmiset miettisitte vielä kerran onko sinulla varaa/hermoja fretin kiimailuun ja onko sinulla varaa kärsiä mahdolliset seuraukset kun hormonihullu karvamakkara vahingoittaa itseään etsiessään panokaveria.

Itse olen kuullut ainakin yhden fretin hyppäämisestä neljännestä kerroksesta alas kiimassa, ja meillä Usva hyppäsi Ferret Nation doublen päältä alas tuossa viime viikolla, jonka seurauksena nyt sitten on ilmeisesti murtunut varvas ja hyvin huolestunut omistaja. :(

9 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. No, eipä se mitenkään ole oireillut eikä Usvaa näytä haittaavan lainkaan. Hirvittää vain itseäni kun tiedän että se on tuommoinen vääntynyt D:

      Poista
  2. :DDDDDDDD Ei ole naurun asia, mutta kukahan olikaan se urpo olikaan joka yritti etsiä kiimaista frettipojua neljä kerrosta alempaa...
    Kaikenlaista nämä kyllä varsinkin kiimassa keksivätkin, voi Usva-paran varvasta. /:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Hyvä tyttö, ajatteli et alakerrassa on kiimasia poikii :D Ja huvittavinta oli et Usva meinas hypätä kans alas heti melkein seuraavana päivänä kans nelosesta alas... Nyt on onneks saatu mekin frettoturvallistettua kokonaan mein parveke.

      Poista
    2. Hiski meni uros kissan hinnalla pari vuotta sitten Tuhatjalassa Savonlinnassa, kun pallit nippastiin pois ja löysin kuitin tuossa äskettäin ks. toimenpiteestä ja hinta oli vain 77€ veikkaan hinnoittelun syyksi sen, että täällä ei silloin ollut muita näätiä, mutta hyvää työtä tekivät siitä huolimatta.

      Poista
    3. Se on kyl ku jokaisessa paikassa on ihan erihintaisia nuo leikkaukset ja implantoinnit sun muut :) Mut tärkeintä on et asia tulee hoidettua kunnolla.

      Poista
  3. Huh, löysin sitten vihdoinkin frettiharrastajan OMALTA PAIKKAKUNNATANI!!! Tai no nyt asun vähän matkan päässä Jyväskylästä mutta muutan kesällä sinne. Eli joo joo kuulostan pikkutytöltä "isi, isi, haluan tuollaisen fretin se on söpö!" koska olen vasta kohta 13, mutta ajattelin miettiä fretin hankkimista kun muutan omaan asuntoon. ELI mitä eläinlääkäreitä suosittelet Jyväskylän lähellä? Mikä on lähin paikka jossa laitetaan implantteja?

    Kiitos jos vastaat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!
      Joo, fretin hankkiminen vanhempana helpottaa muutenkin elämää koska ei tarvitse elää täysin eläinten ehdoilla. (Voi mennä ja tulla melkein kuin haluaa) plus silloin on mitä luultavammin enemmän rahaakin.

      Jyväskylän eläinlääkäreistä en voi henk. Koht suositella oikein ketään koska en ole käyttänyt Jyväskylän palveluita, mutta olen kuullut hyvää Pet-Amista ja Tähdestä :) siellä on osattu rokottaa ja Tähdessä ilmeisesti myös implantointi onnistuu! Eli eläinlääkäreistä ei kannata olla huolissaan. Myös vaativampien operaatioiden hoitoon ei tarvitse kauas mennä sillä Tampereella on suositeltuja lääkäreitä myöskin. Jyväskylässä ei ole paljoa leikkauksia tehtykkään niin en osaa niitä suositella.

      Poista
    2. Kiitos, Eläinklinikka Tähtikin on ihan lähellä :)

      Poista