15. helmikuuta 2013

Fretti tulee taloon, vai tuleeko?

Voi kuinka söpö otus! Paljonko se maksaa? Minä haluan kanssa tommoisen! Pureeko, haiseeko? Onko hankalia? Asuuko vapaana? Uros vai naaras?

Niin monen moisia kysymyksiä olen itsekkin saanut kuulla tämän muutamien kuukausien varrella että en edes muista kaikkia. Suloinen ja mukava eläin fretti on, jos koulutus, elinolot, käsittely, ruoka... ynnämuut tärkeät asiat ovat tehty oikein ja ajatuksen kanssa. Ajattelin nyt siis itsekkin kertoa muiden fretti"harrastajien" tapaan kertoa hieman fretistä, millainen se sitten on kun se sinne taloon lopulta saapuu. Suosittelen lukemaan maalaisjärjen ja ajatuksen kanssa myöskin muitakin frettiblogien kertomisia freteistä lemmikkinä, esim. Tämä ja Tämä kannattaa lukea :) Myös itse Suomen Frettiliiton sivut kannattaa lukea läpi.

Fretti (Mustela putorius furo) on hilleristä kesytetty näätäeläin. Fretin keskimääräinen elinikä on 7-10vuoteen saakka. Freteillä naaraiden yleisin painohaarukka on 0,5-1,8kg ja uroksilla 0,8-3,0kg

Pentuina fretit ovat yleensä todella kettumaisia. Ne purevat, kakkaavat ja pissivät kaikkialle, mitään eivät tottele ja voit olla varma että kätesi, jalkasi, huulesi, korvasi ja poskesi ovat jossain vaiheessa verillä noista pienistä naskalin puremista. Voi toki olla että frettisi luonne onkin mitä ihanin ja se ei koskekkaan sinuun hampaillaan, mutta sitä suuresti epäilen. En tahdo pelotella mutta sellaisia ne pennut ovat, ihan jokaisessa eläinlajissa. Freteissä ongelmana on se että ne  hyökkivät sormiesi kimppuun varoittelematta ja purevat kovaa. Tästä huolimatta jos fretti oppii että pelkäät sitä ja vedät aina kätesi pois kun eläin tulee lähelle, ei lemmikkisi välttämättä koskaan opi siihen ettei ihmisiä purra. Pentuina, kuten myös aikuisena fretit tarvitsevat päivittäistä huomioimista, sylissäpitoa, hellyyttä ja leikkikaveria että ne oppivat ihmisystävällisiksi.


 Purukoulutus kannattaa aloittaa samantien kun pentu saapuu taloon, sillä mitä nopeammin sen aloitat, sitä nopeammin se saattaa olla "ohi". Purukoulutuksessa pitää muistaa jämäkkyys ja kärsivällisyys. Ensimmäisinä viikkoina ei edistystä välttämättä tunnu tapahtuvan, mutta mitä enemmän käsittelet frettiä ja mitä varmemmin sen teet, sitä helpommin fretti tottuu sinuun ja käsittelyyn. Luottamus kasvaa pikkuhiljaa ja ennenkuin huomaatkaan, elonne tasaantuu ja pian oma frettisi jo nukkuu kauniisti ja levollisesti sylissäsi.

Sisäsiisteys on yksi asia mistä saa kuulla myös kysymyksiä hyvin paljon. Freteissä on hyvin paljon eroa kun kyseeseen tulee sisäsiisteys. Jotkut fretit käyvät melkein aina laatikolla ja hutikakkoja tulee hyvin harvoin, toisaalta jotkut taas eivät ymmärrä laatikon ideaa ja kakkaavat ja pissaavan ympäri lattioita/mattoja. Sisäsiisteys ei kuitenkaan tule luonnostaan, vaan se täytyy opettaa ja se voi olla erittäin vaikeaa, koska fretti ei kulje pitkää matkaa laatikolle niinkuin kissat. Suosittelen aloittamaan hiekkalaatikkokoulutuksen melkein heti pennun kotiutumisen jälkeen. Muista ettei fretistä välttämättä koskaan tule 100% sisäsiistiä.

Niinkuin koirat kuin kissatkaan, fretit eivät ole häkkieläimiä ja tarvitsevat paljon tilaa koko elämänsä ajan. Fretti on onnellisimmillaan jos sillä on iso alue jossa kulkea vapaana. Esimerkiksi yksi iso huone, tai koko asunto. Monet ovat frettiturvallistaneet yhden huoneen täysin frettien käyttöön, joillakin fretit asustavat koko asunnossa, ja joillakin (kuten meillä) asuvat fretit sinun makuuhuoneessasi vapaana. Pelkkä tila ei kuitenkaan riitä, vaan sinun täytyy huolehtia myös virikkeistä. Fretit ovat hyvin touhukkaita ja sosiaalisia eläimiä, jonka vuoksi se kyllästyy jos sillä ei ole mitään jännittävää tekemistä. Putket, pallomeret, ruokapiilot, riippukeinut.. yms. ovat hyviä virikkeitä fretille siksi aikaa kun olet muualla.


Fretin pitäminen on yllättävän kallista. Siihen menee enemmän rahaa kuin esimerkiksi jyrsijään, muttei ehkei kuitenkaan ihan niin paljon kuin koiraan, joka tapauksessa rahaa tulee kulumaan, ja paljon fretin elämisen aikana. Ensinnäkin menee rahaa itse frettiin, Suomen Frettiliiton hyväksymien kasvattajien pentuhinta on 350e. Sen jälkeen sinun tulee maksaa vuosittaiset rokotukset, ruoat, eläinlääkärit, hiekkalaatikkotarvikkeet, herkut, lelut.... Lista on pitkä ja kallis. Itselläni on mennyt jo ainakin 2000e Usvaan, alle puolen vuoden aikana.

Fretin hajusta kiistellään paljon. Jotkut sanovat sitä myskiseksi, jotkut hunajaiseksi ja jotkut sanovat että se haisee ihan kuolemalle. Jos tahdot tietää haisevatko fretit pahalle, tulee sinun itse mennä käymään frettitalouteen katsomaan frettejä, sillä omistajien on hirveän vaikea sanoa haiseeko fretti pahalle, koska he haistelevat sitä joka päivä ja ovat tottuneet siihen.

Siinä taisi toistaiseksi olla sanottavani. Kirjoitan varmaaan tähän jotain lisää/päivitteln uuteen postaukseen jotain freteistä. Mutta toivottavasti sait pienen käsityksen siitä millainen fretti on. :)

6 kommenttia:

  1. Hihii, lähikuvia oikein.. x) Varsinkin toi toinen valkoisella tyynynliinalla on jokaisen fretinomistajan päivän piristys.. Kiva kun fretinomistajan tekee tällaisia postauksia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, meillä on Usva nyt keksinyt että meidän mustalle karvamatolle on kiva kakkia... :D Tosi kiva kun on koulun jälkeen kakat matolla <3
      Jotenkin tuntuu et tosta jäi hirveätsi puuttumaan, mutta pittää päivitellä sit aina ku muistaa jotain! :)

      Poista
  2. Miusta vaan alkaa enemmän ja enemmän tuntua, että Hiski on pieni demoni fretin ruumissa :D En mie sitä ikinä missään uskaltas jättää yksin vahtimatta vapaaksi, tuhoaa vaan kaiken. Nyt se keksi/oppi hyppäämään oven edessä olevan portin yli, niin piti sitten hankkia lisä pala... Olen kateellinen niille joilla on "helppo" fretti ;__;

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ei :D Hiski on kyl ihana pikku hyppelijäpoika :) Usvakin hyppii tosta mein portin yli jos sitä oikein paljon kiinnostaa, varsinkin nyt kun se on kiimassa ja se ravaa ympäriämpäri kämppää ja tekee kamikaze hyppyjä kaikkialta.
      Nii, musta tuntuu et Hiski kaipaa vain kaltaistansa seuraa, sillon se purkisi energiaansa lajitoveriin. :)

      Poista
  3. Huoh, olinpas siivoilemassa tuossa keittiötä ja tytöt olivat tapansa mukaan tehneet kaiken hienosti laatikkoon eikä lattialla ollut mitään.. kunnes vilkaisin kantokoppaan jota on näköjään käytetty vessana jo useamman päivän ajan... Miten kukaan voi pitää kantokoppaa hiekkalaatikkona!? :D

    Ja ota nyt helvetti veke toi kommenttivahvistus, menee hermot kun koko ajan pitää tulkita noita epämääräisiä päin v****a olevia merkkejä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei :D meillä kans oli toi sama juttu jossain vaiheessa, ja kun vilttikää ei auttanu ni sit nostettiin pois silmistä se.

      Ai onks mulla semmone! En mä tiennykkää :DD joo, mie otan sen poikkeen

      Poista