13. helmikuuta 2013

Raakaa ruokalautasella

Olen toitotellut että teen tämän postauksen jo ainakin kuukauden, mutten vain ole saanut aikaiseksi ottaa kuvia Usvan ruo'asta. Enkä ole saanut nytkään, mutta tajusin että kaikki raakaaineet, ja niiden kuvat löytyvät varmasti myös täältä netistä, enkä nähnyt syytä enää pitkittää jo kauaa lupaamaani postausta. Aluksi siis pahoittelut, ja sitten asiaan.

Kannattaa lukea myös muiden bloginpitäjien ja kasvattajien vinkit raakaruokintaan.

Ruokalistasta sen verran että se on pääsääntöisesti Suomen Frettiliiton käsialaa, mutta olen poiminut sieltä itselleni hyvän viikkoruokalistan, hänen ohjeita kuitenkin tarkasti seuraillen.


LIHAISAT LUUT

Lihaisat luut ovat loistavia pitämään freteille ilmestyvän hammaskiven poissa.


KANAN KAULAT

Kanan kaulat ovat loistava lihaisa luu fretille. Se pitää hampaat ja ikenet terveinä. Näitä lihoja voi huoletta antaa fretille päivittäin 2-4kpl





BROILERIN SIIVET

Kanan/Broilerin siivet ovat hyviä lihaisia luita myös, mutta useimmiten kuulee ettei fretti niinkään välitä isoista siivistä joita on hankala syödä.
Siivet kehittävät fretin purukalustoa sillä se joutuu käyttämään hyvin paljon naamansa ja leukojensa lihaksia siiven jänteiden ja ruston syömiseen


KANAN SELKÄRANKA

Taas yksi hyvä lihaisa luu joka auttaa pitämään hammaskiven poissa. Selässä on yleensä paljon rasvaa ja fretin on mielenkiintoista syödä selkärankaa sillä siinä on niin paljon erilaisia pintoja joita pureskella.



                                            KALKKUNAN KAULAT

 Kalkkunan kaulat ovat paljon suurempia  kuin kanan kaulat ja niiden luutkin ovat paljon kovempia kuin kanan. Näitä antaessa, yleensä vain yksi riittää jo pariksikin päiväksi. Jos haluat monipuolistaa ruokavaliota, suosittelen kokeilemaan ainakin yhtä kalkkunan kaulaa.




"ELÄVÄ" RAVINTO 
eli nyt puhutaan siis kokonaisista eläimistä! Hiiristä, rotista, hamstereista, kaneista, marsuista, tivuista.. jne.

HIIRET

Usva ei näitä ymmärrä mutta jotkut pitävät hiiristä. Hiiriä on eri ikäisinä myynnissä, ja nämä taitavat olla muistaakseni niitä vanhimpia. Myynnissä olevat hiiret ovat muistaakseni yleensä, pinkki, 1vko, 2vko, 3vko.

 KANANPOJAT eli TIPUT

Nämä keltaiset sulkakasat ovat mitä mainiointa herkkua ainakin meidän perheessä. Tipu ei kauaa kestä kun se on jo syöty. 
Jos sinua hirvittävät nuo jalat, sulat ja nokat, ja mietit että miten näätä voi syödä ne tukehtumatta. Voin huoletta kertoa että fretti osaa kyllä jauhaa nuo tivun pienet jalat ja hennot nokat helposti ilman vatsahaavoja/suolitukoksia. Itse asiassa kokonaisten eläinten turkit ja höyhenet auttavat ruoansulatus kanavan
puhdistusta, ja ovatkin erinomaisia ruokia viemään pöpöjä pois! 
(Kuvan tipuista on ottanut Emeliina Kaukolinna)

JAUHOMADOT 

Usko tai älä, fretit syövät myös jauhomatoja. Näitä ei toisaalta ole mikään pakko syöttää jos tuntuu ällölle, mutta fretti saa loistavaa ravinnon vaihtelua jos syötät sille myös hyönteisiä joskus.
Hyönteisiin lasketaan siis myös sirkat.


SISÄELIMET & RASVAT

Sisäelimet ovat fretille hyvin tärkeitä ainesosia raakaruokinnassa, sillä ihan kuin kissatkin, fretitkin tarvitsevat elämäänsä paljon tauriinia. Sisäelimiä fretille tulee antaa 1-2kertaa viikossa.
Rasvat ovat myös toinen hyvin tärkeä ainesosa fretin raakaruokinnassa ja sen takia sitä tulisikin syöttää ainakin 4kertaa viikossa. Ruokinnasta tulisi olla vähintään 20% rasvaa.



BROILERIN KIVIPIIRAS
eli broilerin lihasmaha

Broilerin kivipiiras on erittäin ravinteikasta ja täydentää mukavasti frettien viikoittaista raakaruokintaa.

Meillä kivipiiras menee sisäelinseoksen kanssa samaan aikaan, tällöin sitä ei anneta niin paljon kuin silloin kun sitä annettaisiin pelkiltään


BROILERIN SISÄELINSEOS

Broilerin sisäelinseoksessa on sydäntä, kivipiirasta ja maksaa.

 BROILERIN KOKONAISET SYDÄMET

Sydämet ovat loistava luonnollinen tauriinin lähde, ja sen vuoksi broilerin sydämiä tulisikin antaa fretille muutama (1-3kpl) sydän, kahdesti viikossa. 





             BROILERIN / KALKKUNAN RASVA

          Fretti tarvitsee rasvaa vähintään
           20%  ruokavaliossaan, talvisin enemmän.
Jauhettu kanan-/kalkkunanrasva ei kuitenkaan ole 100% rasvaa, joten sitä voi huoletta antaa mössätyissä ruoissa suhteella 50/50%
     Fretille voi myös antaa vähän lampaan rasvaa, sillä se on loistava tapa saada ruokavalioon monipuolisuutta.
Lammasta ei kuitenkaan saa antaa kuin max 2kertaa viikossa

 

JAUHELIHAT & LOHI


KALKKUNAN JAUHELIHA

Kalkkunan jauheliha on hyvää vaihtelua fretille joka syö pääosin broileria ja sen eri osia. Kalkkunan jauheliha kannattaa ostaa ilman luita, sillä kalkkunan luut ovat kovempia kuin kanan ja jauhelihan seasta ei frettisi välttämättä älyä pureskella luita, jolloin ne voivat rikkoa fretin mahaa, ruokatorvea.


BROILERIN JAUHELIHA

Tämäkin jauheliha kannattaa ostaa luuttomana, näin ei koidu turhaa stressiä luunsirpaleista.


ps.Annamme myös hanhen jauhelihaa, mutta en löytänyt kuvaa kys. tuotteesta.



 JAUHETTU LOHI

Jauhettua lohta annamme hyvin harvoin, noin, 2-3kertaan kuukaudessa ja silloinkin hyvin vähän. Tätä annamme ruokavalion monipuolistamiseen.








RUOKALISTA VIIKOKSI

Maanantai:
 Sisäelimiä (sydäntä, kivipiirasta, maksaa)
kananmunankeltuainen + merilevää&valkosipulijauhetta
 Lihaisia luita (kauloja, selkää, siipeä)
Tiistai:
 Kalkkunan, broilerin tai hanhen jauhelihaa
Broilerin rasvaa
Lihaisia luita

Keskiviikko:
 Kokonaisia eläimiä esim. hiiri, tipu yms.
Lihaisia luita
Torstai:
 Sisäelimiä
pellavansiemen-, lohiöljyä + jauhettu kananmunankuoren puolikas, 
Lihaisia luita

Perjantai:
 Kalkkunan, broilerin tai hanhen jauhelihaa
Broilerin rasvaa
maitohappobaketeeria (Inupekt pilleristä 1/8 osa)
Lihaisia luita
Lauantai:
 Lihaisia luita
Sunnuntai:
Kalkkunan, broilerin tai hanhen jauhelihaa
jauhettu kananmunankuoren puolikas
Lihaisia luita

Siinä oli mielestäni kaikki mitä nyt oli sanottavanani. Myöhemmin, hamassa tulevaisuudessa tulen varmaankin kirjoittamaan ruokinnasta enemmän, paremmin ja selkeämmin, kunhan vain saan otettua kuvia ja saan laadittua selkeän kuuloisen tekstin.

Jos joku tärkeä asia jäi mainitsematta tai jokin on mielestäsi hullusti niin kertokaa toki, en loukkaannu siitä :)

2 kommenttia:

  1. Hyvältä ruokavaliolta vaikuttaa! Kiva kun olit laittanut tähän noiden herkkujenkin kuvia, ja tuon viikon ruokalistan. Mun on pitänyt monta kuukautta laittaa meidän viikon ruokalista blogiin mutta enpähän ole vieläkään saanut aikaiseksi.. :D Täytyy varmaan ottaa tavoitteeksi tehdä se parin kuukauden sisällä.

    Ja oi, olen otettu mainitsemisestani. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää aina välillä vaan antaa ruoan olla kun Usva on nykyään vähän nirso ja antaa sen paastota kunnes tulee nälkä :D Itseäni ärsyttää kun noista herkuista tuli niin isoja kuvia. Olisin halunnut hieman siistimmän näköisen tästä postauksesta mutta ei voi mitään.

      Joo ite ajattelin laittaa ruokalistan ku en ossaa kirjoittaa sillei hienosti ja asiallisesti. Tee, tee niin kyylään kanssa sun listas ;)

      Ole hyvä vain. :)

      Poista