Kannattaa lukea myös muiden bloginpitäjien ja kasvattajien vinkit raakaruokintaan.
Ruokalistasta sen verran että se on pääsääntöisesti Suomen Frettiliiton käsialaa, mutta olen poiminut sieltä itselleni hyvän viikkoruokalistan, hänen ohjeita kuitenkin tarkasti seuraillen.
LIHAISAT LUUT
Lihaisat luut ovat loistavia pitämään freteille ilmestyvän hammaskiven poissa.

KANAN KAULAT
Kanan kaulat ovat loistava lihaisa luu fretille. Se pitää hampaat ja ikenet terveinä. Näitä lihoja voi huoletta antaa fretille päivittäin 2-4kpl
BROILERIN SIIVET
Kanan/Broilerin siivet ovat hyviä lihaisia luita myös, mutta useimmiten kuulee ettei fretti niinkään välitä isoista siivistä joita on hankala syödä.
Siivet kehittävät fretin purukalustoa sillä se joutuu käyttämään hyvin paljon naamansa ja leukojensa lihaksia siiven jänteiden ja ruston syömiseen
KANAN SELKÄRANKA
Taas yksi hyvä lihaisa luu joka auttaa pitämään hammaskiven poissa. Selässä on yleensä paljon rasvaa ja fretin on mielenkiintoista syödä selkärankaa sillä siinä on niin paljon erilaisia pintoja joita pureskella.
KALKKUNAN KAULAT
Kalkkunan kaulat ovat paljon suurempia kuin kanan kaulat ja niiden luutkin ovat paljon kovempia kuin kanan. Näitä antaessa, yleensä vain yksi riittää jo pariksikin päiväksi. Jos haluat monipuolistaa ruokavaliota, suosittelen kokeilemaan ainakin yhtä kalkkunan kaulaa.
"ELÄVÄ" RAVINTO
eli nyt puhutaan siis kokonaisista eläimistä! Hiiristä, rotista, hamstereista, kaneista, marsuista, tivuista.. jne.
Usva ei näitä ymmärrä mutta jotkut pitävät hiiristä. Hiiriä on eri ikäisinä myynnissä, ja nämä taitavat olla muistaakseni niitä vanhimpia. Myynnissä olevat hiiret ovat muistaakseni yleensä, pinkki, 1vko, 2vko, 3vko.
KANANPOJAT eli TIPUT
Nämä keltaiset sulkakasat ovat mitä mainiointa herkkua ainakin meidän perheessä. Tipu ei kauaa kestä kun se on jo syöty.
Jos
sinua hirvittävät nuo jalat, sulat ja nokat, ja mietit että miten näätä
voi syödä ne tukehtumatta. Voin huoletta kertoa että fretti osaa kyllä
jauhaa nuo tivun pienet jalat ja hennot nokat helposti ilman
vatsahaavoja/suolitukoksia. Itse asiassa kokonaisten eläinten turkit ja höyhenet auttavat ruoansulatus kanavan
puhdistusta, ja ovatkin erinomaisia ruokia viemään pöpöjä pois!
puhdistusta, ja ovatkin erinomaisia ruokia viemään pöpöjä pois!
JAUHOMADOT
Usko
tai älä, fretit syövät myös jauhomatoja. Näitä ei toisaalta ole mikään
pakko syöttää jos tuntuu ällölle, mutta fretti saa loistavaa ravinnon
vaihtelua jos syötät sille myös hyönteisiä joskus.
Hyönteisiin lasketaan siis myös sirkat.
SISÄELIMET & RASVAT
Sisäelimet ovat fretille hyvin tärkeitä ainesosia raakaruokinnassa, sillä ihan kuin kissatkin, fretitkin tarvitsevat elämäänsä paljon tauriinia. Sisäelimiä fretille tulee antaa 1-2kertaa viikossa.
Rasvat ovat myös toinen hyvin tärkeä ainesosa fretin raakaruokinnassa ja sen takia sitä tulisikin syöttää ainakin 4kertaa viikossa. Ruokinnasta tulisi olla vähintään 20% rasvaa.

BROILERIN KIVIPIIRAS
eli broilerin lihasmaha
Broilerin kivipiiras on erittäin ravinteikasta ja täydentää mukavasti frettien viikoittaista raakaruokintaa.
Meillä kivipiiras menee sisäelinseoksen kanssa samaan aikaan, tällöin sitä ei anneta niin paljon kuin silloin kun sitä annettaisiin pelkiltään
BROILERIN SISÄELINSEOS
Broilerin sisäelinseoksessa on sydäntä, kivipiirasta ja maksaa.
BROILERIN KOKONAISET SYDÄMET
Sydämet ovat loistava luonnollinen tauriinin lähde, ja sen vuoksi broilerin sydämiä tulisikin antaa fretille muutama (1-3kpl) sydän, kahdesti viikossa.
BROILERIN / KALKKUNAN RASVA
Fretti tarvitsee rasvaa vähintään
20% ruokavaliossaan, talvisin enemmän.
Jauhettu kanan-/kalkkunanrasva ei kuitenkaan ole 100% rasvaa, joten sitä voi huoletta antaa mössätyissä ruoissa suhteella 50/50%
Fretille voi myös antaa vähän lampaan rasvaa, sillä se on loistava tapa saada ruokavalioon monipuolisuutta.
Lammasta ei kuitenkaan saa antaa kuin max 2kertaa viikossa
JAUHELIHAT & LOHI
KALKKUNAN JAUHELIHA
Kalkkunan jauheliha on hyvää vaihtelua fretille joka syö pääosin broileria ja sen eri osia. Kalkkunan jauheliha kannattaa ostaa ilman luita, sillä kalkkunan luut ovat kovempia kuin kanan ja jauhelihan seasta ei frettisi välttämättä älyä pureskella luita, jolloin ne voivat rikkoa fretin mahaa, ruokatorvea.

Tämäkin jauheliha kannattaa ostaa luuttomana, näin ei koidu turhaa stressiä luunsirpaleista.
ps.Annamme myös hanhen jauhelihaa, mutta en löytänyt kuvaa kys. tuotteesta.
JAUHETTU LOHI
Jauhettua lohta annamme hyvin harvoin, noin, 2-3kertaan kuukaudessa ja silloinkin hyvin vähän. Tätä annamme ruokavalion monipuolistamiseen.
RUOKALISTA VIIKOKSI
Maanantai:
Sisäelimiä (sydäntä, kivipiirasta, maksaa)
kananmunankeltuainen + merilevää&valkosipulijauhetta
Lihaisia luita (kauloja, selkää, siipeä)
Tiistai:
Kalkkunan, broilerin tai hanhen jauhelihaa
Broilerin rasvaa
Lihaisia luita
Keskiviikko:
Kokonaisia eläimiä esim. hiiri, tipu yms.
Lihaisia luita
Torstai:
Sisäelimiä
pellavansiemen-, lohiöljyä + jauhettu kananmunankuoren puolikas,
Lihaisia luita
Perjantai:
Kalkkunan, broilerin tai hanhen jauhelihaa
Broilerin rasvaa
maitohappobaketeeria (Inupekt pilleristä 1/8 osa)
Lihaisia luita
Lauantai:
Lihaisia luita
Sunnuntai:
Kalkkunan, broilerin tai hanhen jauhelihaa
jauhettu kananmunankuoren puolikas
Lihaisia luita
Jos joku tärkeä asia jäi mainitsematta tai jokin on mielestäsi hullusti niin kertokaa toki, en loukkaannu siitä :)
Hyvältä ruokavaliolta vaikuttaa! Kiva kun olit laittanut tähän noiden herkkujenkin kuvia, ja tuon viikon ruokalistan. Mun on pitänyt monta kuukautta laittaa meidän viikon ruokalista blogiin mutta enpähän ole vieläkään saanut aikaiseksi.. :D Täytyy varmaan ottaa tavoitteeksi tehdä se parin kuukauden sisällä.
VastaaPoistaJa oi, olen otettu mainitsemisestani. :)
Pitää aina välillä vaan antaa ruoan olla kun Usva on nykyään vähän nirso ja antaa sen paastota kunnes tulee nälkä :D Itseäni ärsyttää kun noista herkuista tuli niin isoja kuvia. Olisin halunnut hieman siistimmän näköisen tästä postauksesta mutta ei voi mitään.
PoistaJoo ite ajattelin laittaa ruokalistan ku en ossaa kirjoittaa sillei hienosti ja asiallisesti. Tee, tee niin kyylään kanssa sun listas ;)
Ole hyvä vain. :)